Eetch (Bulgur salade)

Eetch (Bulgur salade)

English version below

Nijmegen helpt Frans van der Lugt Centre: doet u mee?

“Zodat de gevluchte kinderen in Libanon een toekomst hebben, naar school mogen gaan en het verleden kunnen verwerken!! Dan kunnen zij ter nagedachtenis aan Frans van der Lugt zijn motto uitdragen: We gaan door !! Samen met andere parochies in het Rijk van Nijmegen ondersteunen we dit vastenactieproject. We hopen met elkaar 18.000 euro in te zamelen om de kinderen en hun families te helpen.”

Toen ik dit las  in een flyer die mijn Nederlandse taalmaatje mij gaf, was ik erg geroerd. Compassie kent geen grenzen, dacht ik bij mijzelf.

Hier volgt nog enige informatie over dit project.

Nog voordat de oorlog in Syrie uitbrak, was Libanon één van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Nu komt meer dan 25% van de bevolking uit Syrie. In tegenstelling tot hetgeen dikwijls in Europa gedacht wordt vluchten de meeste mensen naar buurlanden. Ze willen, als het enigszins kan, in de buurt blijven van achtergebleven familieleden en bezittingen. De scholen in Syrie zijn overvol. Veel gevluchte kinderen zijn al jaren niet naar school geweest en hebben een traumatisch verleden. Het Frans van der Lugt Centre in Beiroet, is genoemd naar de pater Jezuïet Frans van der Lugt, die op 7 april 2014 in Homs (Syrie) werd vermoord. In dit centrum ontvangen kinderen, uit Syrie en lrak, christen en moslim, onderwijs. Een school die niet meer in gebruik was, is opgeknapt. De kinderen hebben behoefte aan goed onderwijs waaronder veel taallessen (Engels, Frans en Arabisch) omdat je in Libanese  onderwijs 3 talen moet beheersen. De kinderen hebben in hun jonge leven veel verschrikkelijke dingen meegemaakt en oorlogstrauma’s opgelopen. Daardoor is voor velen communiceren erg moeilijk en hebben de meesten ook gedragsproblemen. Psychosociale begeleiding is voor hen, naast goed onderwijs enorm belangrijk.  Het hoofd van het Frans van der Lugt Centre zegt: “Deze kinderen moeten onderwijs krijgen, maar vooral ook veel liefde. Ze moeten weten dat er mensen zijn die voor hen zorgen. Onderwijs en goede begeleiding biedt hen hoop en veiligheid”. Het Frans van der Lugt Centre is een onderdeel van Jesuit Refugee Service. Zij hebben meerdere scholen opgericht. Daarnaast leggen zij ook huisbezoeken af, en bieden hulp waar nodig, delen voedselpakketten en dekens uit. Ook verlenen zij gezondheidszorg. Momenteel gaan er ruim 360 kinderen naar school. Voor 40 euro per kind kan er 2 keer per jaar een rugzakje gevuld worden met schoolspullen zoals boeken, schriften, pennen en lesmaterialen.  De Jezuieten Vluchtelingen Dienst (Jesuit Refugee Service) is een internationale katholieke organisatie die in 45 landen hulp biedt aan vluchtelingen, asielzoekers, ontheemde mensen in eigen land, en mensen in detentiecentra. De belangrijkste werkterreinen zijn onderwijs, noodhulp, gezondheidszorg, levensonderhoud en sociale diensten. De dienst bestaat 35 jaar, en is gesticht door de toenmalige generaal-overste Pedro Arrupe. Hulp wordt geboden aan vluchtelingen ongeacht ras, etnische afkomst of religieuze overtuiging. JRS is afhankelijk van fondsen en donaties.

Toen zij dus zei dat er een maaltijd met fonds-werving was in de Ontoetingskerk in mijn wijk, was ik direct geinteresseerd. Omdat het voor een Syrisch project was, dacht ze dat het een goed idee zou zijn om een Syrische maaltijd te serveren. “ik dacht direct aan jou” zei ze. Ik stemde onmiddellijk toe mijn kleine bijdrage te leveren in dit goede project.

Wat volgde, was echter niet zo makkelijk. Het moest een éénpansgerecht zijn, vegetarisch en goedkoop, zei ze… en ik dacht bij mezelf, zulke Syrische gerechten bestaan niet.. Wij zijn vleeseters, daardoor zijn onze recepten niet goedkoop, en zeker niet zo makkelijk in één pan te maken… Syrische gerechten staan bekend om hun ingewikkelde recepten…

Na enige tijd nagedacht te hebben, vond ik het!!! Bulgur salade! Vegetarisch, goedkoop en makkelijk in één pan te maken.

Bulgur is een product met hoge voedingswaarde. Het is gemaakt van tarwe, dat gedroogd is en grof gemalen. Bulgur wordt voornamelijk gebruikt in de Turkse, Arabische en Mediterrane keuken. Bulgur zit vol vezels, waardoor het een gezond alternatief is voor rijst. De belangrijkste gerechten waarin bulgur gebruikt wordt zijn tabbouleh en kibbeh.

Voor dit recept is bulgur een wezenlijk ingredient. De “eetch” is een beroemd gerecht in Turkije, en ook in Syrië.  De voedzame ingrediënten, lage kosten, en heerlijke smaak, maken van dit gerecht een topper!!!

 

Ingredients

 • 3 bekers fijne bulgur6 grote uien – fijngesneden1 beker olijfolie
 • 2 eetlepels paprika-pasta
 •  500 gram tomatenpasta (1 blik/pot)
 •  halve beker granaatappelsiroop
 •  1 grote bos peterselie – fijngesneden
 •  1 bos lenteuitjes – fijngesneden
 •  ½ Chinese kool in de lengte doorgesneden en fijngesneden ( optioneel maar absoluut aanbevolen)
 •  1 eetlepel gemalen komijn
 •  zout

Voorbereiding

De bulgur moet 2 uur weken en volg daarbij de volgende stappen:

 1. Doe de bulgur in een vergiet en spoel dit goed uit onder de kraan en laat goed uitlekken.
 2. Doe de bulgur in een grote schaal of pan en voeg er 1 beker heet water aan toe.
 3. Voeg 2 theelepels zout en 2 theelepels gemalen komijn toe.
 4. Roer alles goed door elkaar en laat dit 2 uur weken totdat al het water is opgenomen. .
 5. Roer gedurende het weekproces zeker 5 à 6 maal de bulgur goed om, zodat de korrels los zijn. Het mag geen grote klont worden!

Verdere bereiding

 1. Fruit de gesneden uien in de olie totdat de uien doorzichtig zijn.
 2. Voeg aan de gefruite uien de paprika- en tomatenpasta toe en roer alles goed om totdat het warm is.
 3. Doe het ui-mengsel bij de geweekte bulgur en roer alles goed door.
 4. Voeg de granaatappelsiroop toe en vervolgens ook de fijngesneden peterselie en lente-uitjes en roer alles goed door. Ook tot op de bodem van de schaal/pan.
 5. Voeg nu ook de Chinese kool toe en roer alles goed door.
 6. Laat het gerecht afkoelen, evt. in de koelkast

Eetch wordt koud geserveerd!

Serveer hierbij:

gesneden paprika-repen en/of de bladen van baby-sla in een aparte schaal.

De eetch kan in de bladen geschept worden en als een wrap gegeten worden.

Foto’s van de fonds-werving maaltijd

 

English version

Bulgur Salad (eetch)

Bulgur is a very high in nutritional value.  It is made from wheat, which is dried and coarsely ground.  Bulgur is used primarily in Turkish, Arabic, and Mediterranean cuisine.  Bulgur is full of fiber, which makes it a healthy alternative for rice.  The most famous uses of bulgur are in tabbouleh and kibbeh.  For this recipe, bulgur is an essential ingredient.  The “eetch” is a famous dish in Turkey, and also in Syria.  Its nutritious ingredients, cheap cost, and wonderful flavor make this dish a hit among all !!!

Ingredients:

3 cups fine bulgur

6 large onions (finely chopped)

Olive oil (one cup)

2 tablespoons pepper paste

500g  tomato paste

½ cup pomegranate molasses

1 Italian parsley bunch (finely chopped)

1 green onions bunch (chopped)

Salt, cumin (ground)

Optional: extra chopped veggies such as

lettuce, tomatoes, etc.

Instructions:

Wash the bulgur, and drain it.  In a large bowl, add to it one glass of hot water, two teaspoon of salt, and two teaspoons of cumin.  Mix well, and let it sit for two hours until the bulgur soaks up all the water.  Mix several times during those two hours.  Sautee the chopped onions in one cup of olive oil until the onions are translucent, soft, and slightly goldish.  Add to the onions the pepper paste and tomato paste, and mix until the mixture is warm.  Add the onion mixture to the soaked bulgur and mix.  Add the pomegranate molasses, chopped parsley and green onions, and mix well.  Serve the eetch garnished with your veggie preference.  Eetch is best served cold.

 

 

 

Comments are closed.