Ejje (Syrische peterselieomelet)

Ejje (Syrische peterselieomelet)

English version below

De afgelopen tien jaar zie je steeds vaker westerse gerechten in het Midden-Oosten. Het groeiende gebruik van het internet inspireert zowel huisvrouw als topchef om nieuwe recepten uit te proberen en nieuwe technieken te leren. Vooral in hotels en restaurants zie je steeds vaker westerse gerechten op de kaart staan. Dit trekt toeristen aan die de regio bezoeken en daarmee verbetert het bedrijf zijn economische vooruitzichten.

Een van de gerechten die zijn intrede heeft gedaan is de omelet. Ik las dat de omelet oorspronkelijk uit het oosten komt, vervolgens zijn weg naar het westen heeft gevonden en in de 20ste eeuw in het Midden-Oosten is geïntroduceerd.

Tegenwoordig kun je in ieder hotel de standaard westerse omelet bestellen, maar bij een gemiddeld gezin zul je dit niet zo snel op tafel zien staan. Wij hebben er onze eigen draai aan gegeven. Ieder land in het Midden-Oosten heeft zijn eigen versie van dit eiergerecht en ik laat je graag kennismaken met de Syrische variant.

De hoofdingrediënten van Ejje zijn ei en peterselie. Traditioneel wordt de omelet gefrituurd, maar dat is natuurlijk niet zo gezond. Daarom gaan we deze Ejje bakken. Dat is gezonder en net zo lekker! In Syrië eten we dit gerecht vaak als lunch of avondeten. Het wordt geserveerd op een pitabroodje en gecombineerd met wat groente is het een complete maaltijd.

voor 6 personen

Ingredients

  • 2 – 3 bossen peterselie. Koop de peterselie bij een Turkse supermarkt. De bossen zijn er groot en goedkoop.
  • 10 eieren
  • 1 middelgrote ui
  • 4 – 6 tenen knoflook
  • Een halve theelepel van elk van deze kruiden
    • Gemalen gedroogde munt
    • Gemalen gedroogde paprika
    • Korianderpoeder
    • Komijnpoeder
    • Zout
    • 7 Spice (een mix van peper en andere kruiden. Je vindt dit en de andere kruiden in de meeste Turkse supermarkten)

Directions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Verwijder de steeltjes van de peterselie (zie foto’s)
  3. Was de peterselie
  4. Snijd de ui in vieren en doe de partjes samen met de knoflook in een keukenmachine. Hak de ingrediënten
  5. Doe de peterselie bij de ui en de knoflook en bewerk dit to het grof gehakt is
  6. Voeg de kruiden en de eieren toe en klop tot een samenhangend mengsel
  7. Vet een ovenschaal in met olie en doe het mengsel in de ovenschaal
  8. Zet de ovenschaal in de oven en bak de omelet in circa 30 minuten gaar
  9. Laat de Ejje afkoelen. Dit gerecht serveer je koud.

 

Serveertip

Ejje eet je koud en is lekker in een pitabroodje. Besprenkel de Ejje met wat citroensap om de smaak te accentueren. Serveer de Ejje met wat yoghurt en verschillende groenten zoals tomaat, paprika en augurken.

 

 

English version:

Ejje (Syrian parsley omelet)

Cooking time: 30 minutes

Serves: 6 people

Cuisine: Middle-eastern, syrian

The usual western type of egg omelet doesn’t exist in the Syrian kitchen, and the middle-eastern cuisine.  That sort of omelet is a western type of breakfast dish that we are not accustomed to.  However in the last 10 years we began to see more of an introduction of the western cuisine in the middle-east.. Not in day-to-day cooking of the average family, but more in chain hotels and big restaurants.  This introduction served a couple of purposes…  to cater to the tourists that come to that region, and to expand the economic prospects of the businesses.  In addition, the increased use of the world wide web expanded the horizon of both the housewife, and the top chef.  Each wanted to acquire new skills, and learn about new cuisines.  Nowadays, you can order an egg omelet in all hotels, and restaurants in the middle-east.  However throughout the middle-east you find that each country has its own version of the famous omelet.  I’ve read that omelets first originated from the east, and later found their way into the western world.  In the 20th century, the classic western omelet also found its way into the middle-east.  I guess that throughout the ages, continents and countries exchange food recipes.  In this recipe I present to you the Syrian version of the omelet.  The Ejje is a parsley based omelet.  The omelet mixture is prepared, and fried in small mounds in very hot oil.  That’s the classic traditional way to make ejje, but definitely not the healthiest.  I’ve adapted the cooking method to baking instead of frying.  Much healthier, and just as delicious.  Ejje in Syria is often eaten as lunch or dinner.  Because it’s served in pita bread as a wrap, and combined with other small side dishes it is indeed a fulfilling meal.

Ingredients:

2-3 big bunches of parsley, depending on size. (you can find super big parsley bunches at most Turkish grocery shops.  Always buy your parsley there, it’s much cheaper and the bunches are big)

10 eggs

1 medium onion

4-6 cloves of garlic

1/2 teaspoon of each of the following spices: dried crushed mint, dried crushed paprika, dried crushed coriander, dried crushed cumin, salt, and 7 spice (a mixture of crushed pepper among other spices, found also at most Turkish grocery shops

Directions:

Remove the stalks of the parsley (see photos)

Wash and strain the parsley.

Quarter the onion and place along with the garlic cloves in a food processor.  Process until coarsely chopped. Add the washed parsley and pulse process until coarsely chopped.  Add the eggs and all the spices.  Pulse process until the mixture is combined, and the parsley is finely chopped.

Oil a 10-inch pan (preferably non-stick) with about a quarter cup of vegetable oil.  Pour the mixture in the pan.

Bake in a 180 degrees Celsius oven for about half an hour, until the ejje is set.  Ejje is served cold.

Serving suggestion:

Ejje is eaten cold, and often as a wrap.  A squeeze of lemon juice goes really well with ejje to accentuate the taste.  We serve a platter of  vegetables with ejje, filled with quartered tomatoes, paprika strips, and pickles.  On the side we also serve yogurt.

 

 

Comments are closed.