Het Syrische Ontbijt

Het Syrische Ontbijt

English version below

“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag” hoor je deskundigen vaak zeggen. Deze wijsheid nemen Syriërs erg serieus! Het ontbijt is voor ons niet alleen belangrijk, we maken er ook een feestje van! Het is geen kwestie van een snelle sandwich of een drinkontbijt. Nee, wij gaan er goed voor zitten. De tafel is gevuld met schaaltjes gevuld met uiteenlopende smaken die je zintuigen wakker schudden. Met op de achtergrond de muziek van Fairuz (de koningin van de Arabische muziek) komt de familie bij elkaar om het laatste nieuws te bespreken, de plannen voor de dag te delen of om gewoon wat te kletsen en te roddelen. De moeders hebben een grote pot thee naast zich staan en schenken iedereen een kopje in. Dit heerlijke ontbijt geeft de energie en de liefde om de dag goed te beginnen!

Een typisch Syrisch ontbijt bestaat uit veel verschillende zoete en zoute gerechtjes. Wij zijn dol op de combinatie van zoet en zout eten. Een klassiek voorbeeld is de combinatie van watermeloen met kaas en brood. Wat ook goed samengaat is kaas met jam en brood. Jam en kaas zijn vaak de centrale gerechtjes op de ontbijttafel. Daaromheen staan verschillende soorten olijven, gesneden groenten, kruiden en dips.

Een bekend ontbijtgerecht is makdoos. Makdoos is een kleine aubergine gevuld met peperpasta, knoflook en walnoten, ingemaakt in olijfolie. Dit is een unieke Midden-Oosterse uitvinding die je smaakpapillen door een achtbaan laten gaan.

Zaa’tar is een andere hoofdrolspeler op de ontbijttafel. Zaa’tar is een kruidenmengsel met onder andere sumak, tijm en sesamzaadjes. Je eet dit door eerst een stukje pitabrood in de olijfolie te dippen en daarna in de zaa’tar.

Een ander onmisbaar gerecht is Labneh. Labneh is een dikke, gezouten, romige yoghurtdip. Ook dit eten we met pitabrood. Een enkele keer verschijnt ook Halawa tijdens de eerste maaltijd van de dag. Halawa is een fudge van tahin en suiker. En ja, ook dit wordt vergezeld door pitabrood.

Zoals je merkt, eten wij veel pitabrood. Ieder huishouden, tijdens ieder ontbijt. Als het brood op is, raakt iedereen in paniek. Moeder stuurt haar kinderen op pad met het dringende verzoek om zo snel mogelijk terug te komen met pitabrood.

De gerechtjes die ik heb beschreven zijn onderdeel van normaal, doordeweeks ontbijt. Tijdens speciale gelegenheden en op vrijdag is het ochtendmaal pas echt indrukwekkend. Vrijdag is het weekend in het Midden-Oosten en het is de dag van het publieke middaggebed.  Na het gebed komen families en vrienden samen om van een uitgebreide brunch te genieten.

Een speciaal ontbijtgerecht is mamooneya. Dit is een zoete griesmeelpudding op smaak gebracht met rozenwater en gegarneerd met verse room en pistachenootjes. Een ander populair gerecht is foul. Dit zijn tuinbonen gekookt in een tahin-citroensaus gegarneerd met gesneden groenten en heel veel olijfolie. Foul wordt vaak geserveerd met hummus.

Er is altijd genoeg reden om van het ontbijt een feestje te maken. Maar bovenal is het een mooi moment om met familie samen te zijn en de liefde te vieren.

English verion:

The Syrian Breakfast

“Breakfast is the most important meal of the day !”, we often hear doctors and nutritionists say.  We as Syrians take this very seriously !! Breakfast for us is not just an important meal, but also a very festive one.  Because breakfast is so celebrated, it’s rarely a  grab and go sandwich, or a ready bought croissant.  On the contrary, breakfast in Syria is a like a small party.  The table is full with small dishes filled with such contradicting flavors that truly awaken your senses.  In the background  the songs of Fairuz (the queen of morning Arabic music) are playing.  Members of the family gather around the table and discuss current news, daily plans, or just simply chit-chat or gossip.  Moms have a big pot of hot tea next to them to serve everyone.  Armed with energy from healthy delicious food, and from love everyone is ready to take on the day !

A typical Syrian breakfast consists of many small bowls filled with a variety of sweet and salty dishes.  We are big fans of sweet/salty food combinations.  An typical example of that is that we eat sweet watermelon with cheese and bread.  We also love to eat cheese with jam and bread.  Jam and cheese very often take center stage on the breakfast table.  There is also always different kinds of olives, fresh cut vegetables, herbs, and dips.

One famous breakfast dish is the makdoos.  Makdoos is small-size eggplants that are filled with pepper paste, garlic, and walnuts and then pickled in olive oil.  A unique middle-eastern culinary invention that sends your taste buds on a rollercoaster.  Zaa’tar is also another hero on the breakfast table.  Zaa’tar is an herb dip made from thyme, herbs, spices, and sesame seeds.  To eat it, you take a small piece of pita bread and you dip it in olive oil, and then in the zaa’tar.

Another must-have for breakfast is Labneh.  Labneh is yogurt that is salted, and strained until it is very thick.  Labneh is also eaten as a dip with pita bread.  Sometimes Halawa joins the breakfast too.  Halawa is fudge made from tahini and sugar, and is also eaten with pita bread.  As you have by now probably noticed, we eat a lot of pita bread.  Pita bread is on every breakfast table in every house.  If a family is out of pita bread, then everyone panics.  The mother sends the kids on a quest in all directions to get pita bread as soon as possible.  All breakfast dishes are eaten with pita bread.

The dishes I described are components of an every-day breakfast.  We have special breakfast for special occasions.  The Friday breakfast for example, is a special one.  Friday is weekend in the middle-east, and it’s the day of the public noon prayer.  After the Friday prayer, most families get together with relatives, friends, and loved ones and enjoy breakfast together.

On this day we make special breakfast meals.  One of the most popular is the mamooneya.  Mamooneya is a sweet semolina porridge that is flavored with rosewater and garnished with fresh cream and pistachios.  Another popular breakfast dish especially for gatherings is the foul.  Foul is fava beans cooked in a special tahini lemon sauce and is garnished with an array of chopped veggies and loads of olive oil.  Hummus is also often served with foul.  On special religious occasions we have unique pastries that are made and sold specifically for those days. There’s always a reason to celebrate breakfast back home.  But most of all, it’s to celebrate family and love.

 

 

Comments are closed.