Hummus where the heart is!

Hummus where the heart is!

English version below

Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van hummus houdt. Het is net als chocolade en Franse frietjes: iedereen is er gek op. Hoe is deze Midden-Oosterse mezze zo populair geworden in Europa en Amerika? Het begon toen Libanezen en Syriërs begin 1900 naar het westen emigreerden. Vanwege hun passie voor koken en eten openden velen een restaurant en betoverden ‘de nieuwe wereld’ met Levantijnse delicatessen als falafel, tabouleh, baba ganoush, kebab en jawel: hummus.

Vooral hummus sloeg aan, omdat het erg voedzaam is, het is goedkoop en makkelijk om te maken en het smaakt overal heerlijk bij. Je kunt het smeren, dippen, als vulling gebruiken of gewoon met een lepel eten.

Hoewel een traditionele hummus hoofdzakelijk wordt gemaakt van kikkererwten, wordt er inmiddels flink op los geëxperimenteerd met verschillende smaken en toppings. Dit biedt oneindig veel mogelijkheden voor de avontuurlijke kok.

Je kunt hummus maken van voorgekookte kikkererwten uit blik, maar het lekkerst is als je zelf de kikkererwten weekt en kookt. De smaak is beter en je krijgt een gladdere hummus.

Ingredients

  • 2 koppen gedroogde kikkererwten (of 4 koppen gekookte kikkererwten uit blik)
  • 4 tenen knoflook
  •  ½ kop citroensap
  •  ½ kop tahin (sesampasta)
  •  ¼ kop olijfolie
  •  1 theelepel zout
  •  1 theelepel komijnzaad poeder
  •  1 theelepel bakpoeder (alleen als je gedroogde kikkererwten gebruikt)
  •  Optioneel: 2 ijsklontjes 

Directions

  1. Doe de gedroogde kikkererwten in een pan met tenminste twee keer zoveel water en laat ze een hele nacht weken.
  2. Giet de volgende dag de kikkererwten af. Voeg het bakpoeder toe en voeg vers water toe. Breng het water aan de kook. Als er een laag je schuim op het water komt, haal je dit met een lepel weg.
  3. Kook de kikkererwten 45 – 60 minuten op een laag vuur tot ze zacht zijn. Je moet de kikkererwten gemakkelijk tussen je duim en wijsvinger fijn kunnen knijpen.
  4. Giet de kikkererwten af en doe ze in een blender of keukenmachine of pureer ze met een staafmixer. Pureer de kikkererwten tot een stijve pasta.
  5. Terwijl je blijft mixen, voeg je langzaam de tahin, het citroensap, de knoflook, de komijn en het zout toe. Na twee of drie minuten voeg je langzaam de olijfolie toe. Mix nog eens vijf minuten, totdat je een gladde, romige pasta hebt. Tot slot, en dit is optioneel, maar dit schijnt hét geheim te zijn voor een super gladde hummus: voeg twee ijsklontjes toe en mix het geheel nog een paar minuten.
  6. Doe de hummus in een kom en bedek de hummus met vershoudfolie. Laat het 30 minuten rusten. Hoewel de hummus al heerlijk smaakt van zichzelf, kun je er nog wat komijnzaad, gedroogde paprikapoeder en pijnboompitten overheen strooien.

Hummus wordt traditioneel gegeten met vers pita brood, maar smaakt net zo goed met andere soorten brood of (pita)chips. Het wordt ook vaak geserveerd met gesneden tomaten, peterselie, komkommer, paprika, olijven en augurken. Je kunt de hummus prima in de koelkast bewaren. Haal het wel tenminste 30 minuten voordat je het gaat serveren uit de koelkast.

 

English version

Hummus where the heart is !

Until this day, I have not met a person that does not like hummus.  Kind of like chocolate or French fries, hummus is loved by all.  Hummus is, and trust me when I say this, a middle-eastern mezze dish.  The image of hummus served with carrots and celery as a dip at parties gives it the western vibe, but that’s only because it’s become so popular throughout the western hemisphere.  So how did hummus become such a hit across Europe and the Americas?  It all started when Middle-eastern Lebanese and Syrians started immigrating to the west during the early 1900.  They brought along with them their cuisine such as the falafel, tabouleh, baba ganoush, kebab, and yes the hummus.  Because of their passion for food and cooking many of these people opened restaurants, and enchanted the new world with their Levantine delicacies.  Hummus was especially a big hit because it’s very nutritious and filling, cheap and easy to make, and is delicious just about anywhere you put it.  It can be smeared, dipped, stuffed, paired, and even eaten with a spoon.  While the traditional hummus has no other major ingredients than the chickpeas, other varieties of hummus flavors and toppings are now very popular.  This opens up a world of possibilities for the adventurous cooks.  Hummus can be made using canned cooked chickpeas for convenience.  However, the traditional hummus recipe uses dried chickpeas.  If find that the latter gives me a smoother hummus.  The recipe is so easy to make, go ahead and try both methods so you decide for yourself which is the better choice.

Ingredients:

2 cups dried chickpeas (or 4 cups if using canned cooked chickpeas)

4 cloves garlic

½ cup lemon juice

½ tahini

¼ olive oil

1 teaspoon salt

1 teaspoon cumin

1 teaspoon baking soda (if using dried chickpeas)

Optional: 2 ice cubes

Directions:

If using dried chickpeas begin with these steps.  If using canned chickpeas start at step 5.

  1. The night before you make the hummus put the chickpeas in a large bowl and immerse with cold water at least twice their size. Let them soak overnight.
  2. The next day, drain the chickpeas. Place the chickpeas in a medium pot over high and add the baking soda.  Add the water and bring to a boil. Cook on low heat and skim off any foam and skin that float to the surface.
  3. The chickpeas will need to cook about 45 minutes, sometimes even longer. Once done, they should be very tender, breaking up easily into mushy paste when pressed between your thumb and finger.
  4. Drain the chickpeas. You should have about 4 cups now.
  5. Place the chickpeas in a food processor and process until you get a stiff paste. Then, with the machine still running, add the tahini paste, lemon juice, garlic, cumin, and salt. After two or three minutes start to slowly drizzle in the olive oil and allow it to mix for about 5 minutes, until you get a very smooth and creamy paste.  Finally, and this is optional but many claim it is the secret to a very smooth hummus, add one or two ice cubes, and mix for a final couple of minutes.
  6. Transfer the hummus to a bowl, cover the surface with plastic wrap, and let it rest for at least 30 minutes. If not using straightaway, refrigerate until needed. Make sure to take it out of the fridge at least 30 minutes before serving. Hummus is normally eaten with fresh pita bread, but is equally as good with all sorts of bread, even chips or pita chips. Although hummus tastes excellent by itself, it tastes even better topped with pine nuts, and sprinkled with cumin and dried crushed paprika.  It is often served with chopped tomatoes, parsley, cucumbers,  paprika, olives, or pickles.

 

 

Comments are closed.