Karkadeh ( Hibiscus thee)

Karkadeh ( Hibiscus thee)

English version below

Karkadeh is een kruidenthee, die je maakt door gedroogde Hibiscus bloemen te laten trekken in gekookt water. Vaak wordt de thee gezoet met suiker en honing, en soms op smaak gemaakt met citrus, specerijen of rozenwater, afhankelijk van de streek, waar deze wordt gedronken.

Deze thee heeft een fris prikkelende smaak, die te vergelijken is met de smaak van cranberries. Hoewel deze thee alom bekend is in heel het Midden-Oosten, is deze drank veruit het populairst in Egypte en Soedan. In Egypte vindt men op bijna iedere hoek van de straat wel een kraampje met een verkoper van deze thee.
Hibiscus thee is ook goed voor de gezondheid: het meest duidelijk is de bloeddrukverlagende eigenschap, en het hoge vitamine C gehalte.
De thee kan warm of koud geserveerd worden, maar de meesten geven de voorkeur aan koud met ijsblokjes; de dieprode kleur van deze drank is op zichzelf al een streling voor het oog; de combinatie van de rijke, bijna mysterieuze smaak, met de prachtige presentatie maakt dit drankje tot een zomerhit…
En maak je geen zorgen: het recept is net zo eenvoudig als het zetten van een kopje gewone thee !!

Ingredients

 Voor 2 liter thee

  • 100 gr. gedroogde Hibiscus bloemen (te koop in de Toko, winkels met producten uit het  Midden-Oosten, of online)
  • 1 kop suiker
  •  +/- 2 ltr. kokend water ( de hoeveelheid kan aangepast worden, afhankelijk v.d. gewenste sterkte)
  • 1 theel. rozenwater ( ook te koop in bovengenoemde winkels)
  •  optioneel: 1/4 kop vers citroensap en/of 1 kop vers sinaasappelsap, citroenschijfjes, muntblaadjes als garnering, ijsblokjes.  Ik vind dat een scheutje citrussap heel goed past bij deze verfrissende drank.

Directions

  1. Doe de gedroogde bloemen in een grote kan of een grote hittebestendige schaal/kom.
  2.  Voeg suiker en kokend water toe, roer even om.
  3.  Dek het mengsel af en laat trekken totdat het volledig is afgekoeld.
  4.  Zeef het mengsel en voeg rozenwater toe; als je citrussap gebruikt, kun je dat nu toevoegen; roer goed om en zet in de koelkast.
  5.  Serveer in een groot glas, met ijsblokjes en garneer met een schijfje citroen en verse munt.

 

Karkadee is an herbal tea made by infusing dried hibiscus flowers in hot water.  It is often sweetened with sugar or honey, and sometimes flavored with citrus, spices, or rosewater depending on the region where it is consumed.  It has a tangy taste similar to cranberries.  While it is widely known throughout the middle-east, this beverage is most popular in Egypt and Sudan.  In Egypt you can find vendors selling this drink on almost every corner. Hibiscus tea has several health benefits.  Most prominent is its blood pressure reducing properties, and its high vitamin C content.   Hibiscus tea can be served hot or cold, but many prefer it cold with ice cubes.  The deep red color of the tea infusion is in itself a visual delight.  The combination of a rich mysterious flavor along with a delightful visual presentation make this beverage a true summer hit…  and not to worry, the recipe is as easy to make as a cup of tea!

hibisus tea preparation:

makes two liters

Ingredients:

100 grams dried hibiscus flowers (can be found at Toko, middle-eastern shops, or online)

one cup sugar

about 2 liters boiling water.  Quantity can be adjusted depending on how strong or mild you like it.

one teaspoon rosewater

Optional:

1/4 cup of fresh lemon juice, and or 1 cup fresh orange juice.  I find that a splash of citrus juice

goes really with with this beverage

citrus slices

mint for decoration

ice cubes

Directions:

1- Place the dried hibiscus flowers in a large pot or large heat resistant bowl.

2- Add the sugar, and the boiling water and give it a quick stir.

3- Cover the mixture and let sit until it has completely cooled.

4- strain the mixture and add the rosewater.  If using citrus juice you can add them now.

Stir well and chill.

5- Serve on ice cubes and garnish with citrus slices and fresh mint.

 

 

 

Comments are closed.