Komijn-aardappelsalade

Komijn-aardappelsalade

English version below

Aardappelen zijn het meest bekende basisingrediënt en de meest gegeten groente in de wereld. Of je ze nu kookt, bakt, roostert of frituurt, aardappelen zijn het ultieme troosteten. Syrische moeders maken deze salade als een familielid de griep heeft of last heeft van zijn maag. Aardappelen zijn makkelijk te verteren en komijn is verzachtend voor de maag. Dit gerecht kan een dag van tevoren worden bereid. Dat maakt het ook een populair recept voor feestjes en diners. Deze gemakkelijk te bereiden aardappelsalade moet iedere aardappellievende Nederlander proberen!

 

Ingredients

    • 6 middelgrote aardappelen
    • Een handvol gesneden peterselie
    • Een handvol gesneden lente-uitjes
    • ¼ kop olijfolie (of minder naar smaak)
    • ¼ kop citroensap (of minder naar smaak)
    • ½ – 1 theelepel komijnpoeder

    Zout naar smaak

Optioneel:

  • ½ theelepel geperste knoflook
  • ½ theelepel paprikapoeder

De hoeveelheden zijn niet heel precies, want deze hangen af van persoonlijke voorkeuren. Ik maak mijn aardappelsalade het liefst met veel olijfolie en citroensap en niet zoveel gesneden groenten. Maar smaken verschillen, dus pas de hoeveelheden aan op jouw smaak.

Directions

  1. Kook de aardappelen met schil beetgaar, maar niet te zacht. Je moet er met een vork in kunnen prikken. Als je ze te lang kookt, vallen de aardappelen uit elkaar als je ze met de andere ingrediënten mengt.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes
  3. Doe de aardappelblokjes in een schaal en voeg de overige ingrediënten toe en meng de salade.

Serveertip

Dit gerecht smaakt koud het lekkerst. Laat de salade een paar uur staan, zodat hij kan afkoelen en de smaken in de aardappelblokjes kunnen trekken.

English version:

Cumin potato salad

It is well known that potatoes are the most famous staple food, and the number one vegetable crop in the world.  Whether mashed, baked, roasted, or fried people often consider potatoes as comfort food.  Mothers in Syria would make this salad if a family member had stomach issues or was down with a stomach flu.  Potatoes are easy to digest, and cumin is known for its gastric medicinal properties. The recipe can be prepared up to a day ahead of time, making it also popular for parties and gatherings. This easy potato salad is a must-try for every potato-loving nederlander.

For 4-6 people

Ingredients:

6 medium sized potatoes

A handful of chopped parsley

A handful of chopped spring onions (lente uitjes)

A quarter cup olive oil (or less according to taste)

A quarter cup lemon juice (or less according to taste)

½ – 1 teaspoon cumin powder

Salt

Optional:

½ teaspoon crushed garlic

½ teaspoon crushed dried paprika

Note: the measurements are not exact because it depends on personal preference.  I like my potato salad moist and rich in olive oil and lemon juice, with not too much chopped greens.  For others this can be different, please use personal preference and adjust amounts accordingly.

Directions

  • Boil the potatoes until they are tender, but not too soft. Just enough for a fork to stick through.  You don’t want them too soft because they will mash up when mixing the salad.
  • Peel the potatoes and chop into medium sized cubes
  • In a bowl add to the potatoes all the ingredients and mix well.

Note: This salad tastes better cold, not warm.  Allowing it to sit for a couple of hours cools it down and lets the flavors mix well with one another.

 

 

 

 

Comments are closed.