Memounia – Syrische griesmeelpap

Memounia – Syrische griesmeelpap

English version below

Mamounia is een zoet ontbijtgerecht dat alleen in Aleppo wordt gemaakt. Het wordt vaak geserveerd met shaibiat, room met daarin stukjes gevuld filodeeg. Deze combinatie zie je vaak op feestdagen en speciale gelegenheden. Mamounia bevat veel suiker, koolhydraten en eiwitten en dat maakt het een perfect ontbijt om je dag vol energie te beginnen.

Ik heb het originele recept iets aangepast, zodat het beter aansluit bij de smaak van de niet-Arabische gemeenschap. Dit recept is minder vet en de textuur is iets dikker.

Ingredients

  • 1 kop griesmeel
  • 3 eetlepels ongezouten roomboter of margarine
  • 2,5 koppen suiker
  • 6 koppen water
  • 1 theelepel citroensap
  • Gedroogde rozen en pistachenootjes voor de garnering
  • Optioneel: 1 theelepel rozenwater

Directions

  1. Doe de griesmeel en de boter in een pan. Rooster de griesmeel op een laag vuur tot het goud begint te kleuren. Heb geduld, dit kan wel 10 minuten duren.
  2. Doe ondertussen de suiker en het water in een andere pan en breng dit aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten doorkoken, zodat een siroop ontstaat. Haal de pan van de warmtebron en voeg het citroensap toe om te voorkomen dat de suiker begint te kristalliseren.
  3. Als de griesmeel begint te verkleuren, giet je al roerend de siroop langzaam over de griesmeel. Roer de inhoud goed door elkaar en breng het aan de kook. Laat de griesmeel, zonder deksel op de pan, 5 minuten doorkoken.
  4.  Haal de pap van de warmtebron. Je kunt nu, als je dat wilt, het rozenwater toevoegen en nog een eetlepel boter door de pap roeren. Doe een deksel op de pan en laat het 10 minuten staan.
  5.  Haal na 10 minuten de deksel van de pan en roer de inhoud goed door. Strooi de kaneel en pistachenootjes over de pap en serveer het warm. Je kunt extra garnering toevoegen zoals verse room of mascarpone. In Aleppo eten we mamounia met room, kaas en pita brood. De zoute smaak van de kaas en het verse brood gaan heel goed samen met de zoete smaak van mamounia. De verschillende smaken en geuren zijn een feest voor je zintuigen!Lees meer over het Syrische ontbijt http://www.syrianfoodie.nl/het-syrische-ontbijt/.

 

Mamounia (Syrian semolina pudding)

Mamounia is a Syrian sweet breakfast meal made exclusively in the city of Aleppo.  No other city in Syria or country in the middle-east makes this recipe.  This meal is often served with shaibiat  (crunchy cream filled phyllo pastry pockets).  Together these two meals are traditionally served during religious holidays, holy days, and celebrations such as wedding showers.  Mamounia is rich in sugar, carbohydrates, and protein,  which makes it a perfect energizing breakfast meal to kick start your day.

A note worthy of mentioning: I’ve adjusted this recipe to suit the taste of the non-Arab community.  This recipe uses way less fat, and is more like a pudding, or a pap.  The original recipe uses pure margarine instead of butter and in much greater quantity, an equal amount to the semolina to be precise.  The texture is also thinner.

Ingredients:

One cup semolina

2 ½  sugar

6 cups water

3 tablespoons unsalted butter (or margarine)

dried roses and pistachios for garnish

Optional: 1 teaspoon rosewater

Preparation:

In a pot place semolina and butter.  Toast the semolina on  low heat until it turns light golden.  Be patient, this process should take about 10 minutes.

Meanwhile place sugar and water in another pot on heat and let boil for 5 minutes to create a sugar syrup.  Turn off heat and place one teaspoon of lemon juice to prevent the sugar from crystallizing.

Once the semolina is reaches the a light golden color slowly pour the sugar syrup over the semolina while continuously stirring.  Mix well and once it boils turn down the heat and let cook uncovered for about 5 minutes.

Turn off the heat, cover the pot, and let stand 10 minutes.  Optional: you can here add a teaspoon of rosewater for extra flavor, and a tablesppon of butter for extra shine.

Remove cover, mix again, and serve garnished with cinnamon and pistachios.  An optional topping is fresh cream or mascarpone.  In Aleppo we eat mamounia topped with fresh cream with cheese and pita bread.  The saltiness of the Syrian cheese, and the fresh pita bread go really well with the sweetness of the mamounia helping to balance and accentuate flavors.

 

 

 

 

Comments are closed.