Mujadara met een topping van gefrituurde uitjes

Mujadara met een topping van gefrituurde uitjes

 

Dit gerecht wordt ook wel ‘armeluiseten’ genoemd, maar dat maakt het niet minder populair. We hebben zelfs een uitdrukking voor mujadara: “Mujadara, akle mukadara”. Dit betekent dat mujadara een voedzame en zeer gewaardeerde maaltijd is. Deze ogenschijnlijke tegenstelling is de de magie van mujadara: het is een goedkoop en nederig gerecht, maar heerlijk en gezond tegelijkertijd!

Mujadara is ideaal voor als je even krap bij kas zit of als je simpelweg niet weet wat je moet koken. Een veelvoorkomend gesprek tussen vrouwen uit mijn land gaat als volgt:

Fatima: “wat kook jij vandaag voor je familie?”

Layla: “oooh ik weet het niet, ik heb geen inspiratie”

Fatima: “maak dan mujadara!”

Mujadara wordt vaak geserveerd met een groene salade, yoghurt en ingemaakte groente. De roze groente op de foto is ingemaakte koolraap. Wij aten dit vroeger altijd bij de mujadara. Ik herinner me nog precies de vele weckpotten die mijn moeder klaarmaakte en in de keuken op een rijtje zette. Mujadara met ingemaakte koolraap is voor veel mensen de perfecte combinatie.

Mujadara is super gezond, heeft veel smaak en is ook nog eens heel simpel om te maken. Je kunt het bereiden met rijst of bulgur. Ik gebruik altijd bulgur, omdat daar veel vezels in zitten. Voor mujadara heb je de volgende ingrediënten nodig:

 

Ingrediënten (2-4 personen):

 

  • ½ kop bruine linzen
  • 1 kop rijst of bulgur. Als je rijst gebruikt, neem dan zilvervliesrijst. Als je bulgur gebruikt, neem dan de grove, donkere bulgur.
  • 4 uien, in ringen of blokjes
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak

Zo maak je mujadara:

Kook de linzen beetgaar, zodat de structuur nog duidelijk zichtbaar is en er nog een ‘bite’ aan zit. Giet de linzen af en doe ze terug in de pan. Doe hier de bulgur bij en 1½ kop water, zout en een scheut olijfolie (ongeveer 1/8 kop). Doe de deksel op de pan en kook de mujadara op een laag vuur, totdat er geen water meer in de pan zit en de bulgur gaar is. Kook de mujadara niet te lang door, want dan wordt het papperig.

Voor de gefrituurde uitjes:

Giet een flinke scheut olijfolie in een pan en laat dit heet worden. Frituur de uitjes totdat ze bruin zijn. Laat ze uitlekken op een stuk papier en bestrooi ze met zout. Sommigen laten de uitjes niet uitlekken, maar gebruiken de uitjes en de olijfolie als topping en als dressing. Je kunt dus net zoveel olie in de mujadara gebruiken als jij lekker vindt.

Ben je benieuwd naar de ingemaakte koolraap? Dit is bij de meeste Turkse supermarkten te koop in glazen potten.

 

Comments are closed.