Oma’s geroosterde paprikadip

Oma’s geroosterde paprikadip

In mijn thuisstad Aleppo zie je ’s zomers bakken vol met paprika’s op de daken van huizen, in tuinen en op balkons. Ze liggen daar te drogen in de zon. In dit seizoen hebben paprika’s de beste smaak, zo rijk en sappig en… zijn ze het goedkoopst. In de zomer gaan mensen massaal naar de boer of de markt om kilo’s van deze groente in te slaan. Na het drogen wordt een deel gebruikt om paprikapasta van te maken. Deze smaakmaker wordt in ontzettend veel gerechten gebruikt. Een ander deel van de gedroogde paprika’s wordt tot paprikapoeder gemalen. Je kunt deze geweldige groente op heel veel manieren gebruiken en iedere familie geeft er zijn eigen draai aan.

Eén zomer kwam mijn oma een aantal weken bij ons logeren. Het was paprikaseizoen en ik had net een aantal kilo op de markt gekocht. Ik wist nog niet precies wat ik ermee wilde gaan doen en toen leerde mijn oma mij dit recept. Het werd al snel één van mijn favoriete paprikagerechtjes. Het is heel simpel om te maken en doet het altijd goed bij vrienden en familie. De exotische smaak in combinatie met een mooie presentatie maakt zeker indruk op je gasten.

Ingrediënten (circa 10 personen):

Voor deze paprikadip kun je het beste de lange, zoete paprika’s gebruiken.  Het roosteren van de paprika’s is belangrijk, want dat geeft dit gerechtje die lekkere gerookte smaak.

  • 12 zoete paprika’s
  • Zout naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kop walnoten
  • Optioneel: 1 kop olijven (ontpit en gesneden)
  • ¼ kop granaatappelsiroop
  • ½ kop olijfolie

Zo maak je oma’s paprikadip

Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Rooster ze op circa 200 graden tot ze droog en bruin zijn. Laat ze niet te zwart worden, want het velletje blijft zitten. Laat de paprika’s afkoelen en pureer ze in een blender met het zout, de knoflook de walnoten en eventueel de olijven. Pureer de ingrediënten niet helemaal glad, maar laat er nog wat stukjes in zitten. Dit geeft een lekkere bite. Voeg de granaatappelsiroop toe en eventueel nog wat olijfolie en roer dit goed door de dip.

Oma’s paprikadip smaakt erg goed bij toast, olijven, kaas en wijn. Ik hoop dat jij er net zo dol op bent als ik

 

Comments are closed.