Rozen en andere bloemen: een bijzonder ingrediënt in de Midden-Oosterse keuken

Rozen en andere bloemen: een bijzonder ingrediënt in de Midden-Oosterse keuken

English version below

Wanneer je aan rozen denkt, denk je waarschijnlijk aan een mooi boeket in een vaas. Je associeert ze met emoties als liefde, vriendschap of rouw. In het Midden-Oosten denken mensen ook aan heel andere dingen als zij aan rozen denken. Daar krijg je antwoorden als ‘rozenwater’, ‘rozenjam’, ‘rozenthee’ en ‘rozensiroop’. Dat komt omdat rozen niet alleen worden geassocieerd met emoties, maar ze zijn ook een belangrijk ingrediënt in de Midden-Oosterse keuken.

Eén van de meest bekende recepten is rozenjam. Syrië en Libanon staan bekend om hun liefde voor en hun expertise in het maken van rozenjam.  In de lente, wanneer de velden wilde rozen in bloei staan, bereidt ieder huishouden zich voor op een nieuwe voorraad rozenjam. Hoewel je het kant en klaar kunt kopen, maken de meeste vrouwen de jam zelf. Daarmee zijn ze verzekerd van de beste kwaliteit en een voortreffelijke smaak.

Het maken van rozenjam begint met een uitstapje naar de lokale markt. In die tijd van het jaar ruikt het overal naar rozen. Heerlijk! Bergen rozen liggen voor de kraampjes en winkels en kooplui roepen ‘kom bij mij, ik heb de meest verse partij!’ of: ‘Mijn rozen komen van een speciaal stuk land en zijn de beste die je kunt krijgen!’. Sommige kooplui zingen zelfs speciale liederen om klanten aan te trekken tijdens het rozenjam seizoen.

Als de rozen eenmaal zijn ingeslagen, wordt de jam bereid. Dit is een heel precies werkje, want de kleur gaat gemakkelijk verloren. Als de smaak goed is en de kleur mooi fris, wordt de jam in potten gedaan. Vaak wordt de jam cadeau gedaan aan vrienden en familie.

Een andere populaire toepassing is rozenwater. In het westen wordt het gebruikt in cosmetica en parfum, maar in het Midden-Oosten gebruiken we rozenwater vooral als smaakmaker in desserts en siroop. De Midden-Oosterse versie van de rijstpudding bijvoorbeeld wordt op smaak gebracht met rozenwater of oranjebloesemwater. Ook voor de vulling van baklava wordt soms rozenwater gebruikt.

Rozen en andere bloemen worden ook gebruikt in dranken. Zehuraat is een Syrische kruidenthee gemaakt van veel verschillende soorten gedroogde wilde rozen. Zehuraat is kalmerend en wordt meestal ’s avonds voor bedtijd gedronken. Ik herinner me het ritueel van mijn grootvader. Iedere avond, om acht uur precies, maakte mijn grootmoeder zijn dagelijkse kop zehuraat klaar. Het hele huis rook ernaar!

Karkade is een thee gemaakt van de hibiscus roos. Karkade is gezond en verfrissend en wordt zowel warm als koud geserveerd. Weer andere soorten rozen worden gebruikt voor sappen en siropen. De toepassingen zijn oneindig. Zelfs gedroogde rozen worden gebruikt als decoratie van zoetigheden en desserts.

Als je ooit naar het Midden-Oosten reist, neem dan wat van deze producten mee naar huis. Het geeft gegarandeerd een extra dimensie aan je keuken!

English version

Roses and flowers, an unusual ingredient in middle-eastern cuisine

When you think of roses you normally picture them in a vase, or in a bouquet.  The connotations of roses and flowers in the west are always tied to emotions, like expression of love, friendship, and sympathy.  In the middle-east if you ask a person to tell you what comes to mind when  they hear the word rose, you might get some of these responses:  rosewater, rose jam, a bouquet of roses, flowers herbal tea, Valentine’s day, rose-flavored syrup,  and so on.  That’s because roses do not just express emotions, they also take part in shaping the middle-eastern cuisine.

One of the most famous recipes that uses roses is the rose jam.  Syria and Lebanon are known for their love for, and expertise in making the rose jam.  In the spring time, when fields of wild roses bloom, almost every household prepares for the yearly supply of rose jam.  While it can be bought ready-made in stores, most housewives prefer to do it themselves to guarantee good quality and superior taste.  A trip to the local farmer’s market in that period of time is a joyous experience.  It’s like the air is perfumed.  It smells like roses everywhere.  Big haystack sacks are lined-up in front of the shops, and the sellers are shouting out: come over to my store, I’ve got the freshest batch!! or: My roses come from a special field and they are the best ! Some merchants have developed special songs that they sing during the rose jam season to attract the customers.  Once the batch has been decided upon, the process of making the rose jam begins.  This process in often very precise and tricky because it guarantees that the color of the jam keeps bright and doesn’t go dark.  The jam is then stored in jars, and is oftentimes given to friends and loved ones as gifts.

Another well-known and widely popular use for flowers is the zehuraat, a Syrian herbal tea make from a wide variety of dried wild roses.  The zehuraat is very calming, and is usually drunk at night or before bedtime.  I remember that my grandfather had a zehuraat ritual.  At exactly 8 pm my grandmother would make him his daily cup of zehuraat, and the smell would permeate throughout the house.

Rosewater is nowadays well known across the world.  In the west it’s used in cosmetics and perfumes.  In the middle-east however it’s used mostly as flavoring for desserts and syrup.  The middle-eastern version of the rice pudding is flavored with rosewater, or orange blossom water.  The filling of baklava is also sometimes flavored with rosewater, depending on the recipe.

Roses and flowers are also used in drinks.  The karkade is a tea made from the hibiscus rose.  Served both hot and cold, karkade is always healthy and refreshing.  Other roses are also used to make rose juice, and rose syrup.  Even dried roses are also used to decorate so many sweets and desserts.

If you ever take a trip to a country in the middle-east, explore these products and bring some home.  They will add an extra dimension to your kitchen!!!

 

 

 

 

2 Comments

  1. Ik maak sinds een paar jaar ook rozenjam van de rozen uit mijn eigen tuin, heerlijk! Die rozenthee ga ik volgend jaar ook proberen. Of heb je een goed recept?