Shakshuka

Shakshuka

English version below

Eén van mijn meest favoriete jeugdherinneringen aan mijn grootvader is die van hem in de keuken terwijl hij, op verzoek, shakshuka maakt. De gebakken uien en paprika’s, in combinatie met de rokerigheid van de komijn vult het huis met een bedwelmende geur die iedereen naar de keuken lokt.

Ik denk niet dat ik mijn grootvader ooit iets anders heb zien maken dan shakshuka. Hij hield niet echt van koken en wilde liever niet betrokken raken bij wat zich in de keuken afspeelde. Toen ik dit recept schreef, belde ik mijn grootvader om hem te vragen waarom hij alleen shakshuka kan maken en wat dit gerecht voor hem betekent.

Het begon toen hij in de jaren ’50 naar Bagdad vertrok om boekhoudkunde te gaan studeren aan een prestigieuze universiteit. Als student at hij vooral boterhammen en sardientjes en hij miste de huisgemaakte maaltijden van zijn moeder. Eén van zijn favoriete gerechten was shakshuka. Via brieven aan zijn moeder achterhaalde hij het recept en begon het zelf te maken. Het is het enige gerecht dat hij ooit leerde maken en hij heeft het vaak gegeten tijdens zijn studiejaren. Het is eenvoudig te maken, de ingrediënten liggen in bijna iedere voorraadkast en het is voedzaam en lekker.

Toen hij met mijn grootmoeder getrouwd was, maakte hij deze maaltijd voor zichzelf als zij er niet was. Of hij maakte het voor zijn kleinkinderen als wij er om zeurden. Het was zijn specialiteit. Eten kan herinneringen naar boven brengen…een uitdaging die je hebt overwonnen, een prestatie die je hebt neergezet, een fijne tijd die je hebt doorgebracht met geliefden… dat laatste was zeker het geval bij mijn grootvader en mij.

Shakshuka is een traditioneel Arabisch eenpansgerecht van vlees, tomaten en gepocheerde eieren. Je kunt het eten als ontbijt, lunch of avondeten.

Ingredients

 voor 4 – 6 personen

  • 4 – 6 eetlepels olijfolie
  • 300 gram rundvlees (voor een vegetarische variant laat je het vlees weg)
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 fijngesneden rode paprika’s
  • 3 tenten knoflook geperst (optioneel)
  • ½ theelepel zout (of meer naar smaak)
  • ¼ theelepel peper
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 6 eieren
  • Gehakte peterselie als garnering

Directions

  1. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur
  2. Voeg het rundvlees toe. Met een houten spatel verdeel je het vlees in kleine stukjes en bak je het gaar.
  3. Voeg de uien en paprika’s toe en bak ze tot ze zacht zijn. Als je knoflook gebruikt, voeg dit dan ook toe.
  4. Voeg de kruiden toe en daarna ook de tomaten. Laat de tomatensaus koken, tot het is ingedikt.
  5. Breek voorzichtig de eieren over de tomatensaus en strooi er wat zout en peper overheen.
  6. Doe een deksel op de pan of sluit de pan af met aluminiumfolie en zet het vuur laag. Kook door tot de eieren gestold zijn.
  7. Garneer de shakshuka met verse peterselie en serveer het met pitabrood.

Je kunt de ingrediënten aanpassen naar een eenpersoonsgerecht zoals op de foto.

Engish version

One of my cherished memories with my grandfather during my childhood was that of him in the kitchen,  upon our request, making shakshuka.  The aroma of the onions and peppers cooking mixed with the smokiness of the cumin and this intoxicating scent filled the house, and begged those who smelled it to follow the scent.

I don’t think I’ve seen my grandfather cooking anything other than shakshuka.  My grandfather isn’t much of a cook, and he doesn’t like to be involved in anything kitchen related.  When writing this recipe I called my grandfather and asked him why he can only cook this one meal? And why is it so special to him?

It turns out it all started when he left to Baghdad during the 50’s to study accounting at a prestigious college in Iraq.  As a student living in a dorm eating mostly sandwiches and sardines, he missed his mom’s homemade food.  One of his favorite comfort food was the shakshuka.  Via letters to his mom he asked for the recipe, and started to make it himself.  It’s the one meal he learned, and the one he often made throughout his college years.

He loved it because it was easy to make, uses ingredients found in most pantries, and is yummy and satisfying.  . Later when he got married to my grandmother, he would make this meal when grandma was away, or when we grandkids nagged him to make for us.  It was definitely his specialty.  Sometimes a meal is special to you because of a memory you associate with it…. Overcoming a challenge, a feeling of accomplishment, or quality time with loved ones.  For my grandfather and I, that was for sure the case.

Shakshuka is a very easy tomato/meat skillet. It is mainly made from poached eggs over tomatoes sauce.  it is also suitable to serve at any time breakfast, lunch, or dinner. It is a traditional Arabic dish that is familiar and popular in all parts of the Arabic world.

Ingredients (enough for 4-6 people)

300 grams ground beef (for a vegetarian version, simply eliminate the beef)

1 big onion, finely chopped

2 red paprika, seeded and finely chopped

2 cans chopped tomatoes (tomato blocks)

6 eggs

½ teaspoon salt, or more as needed

¼ teaspoon pepper

½ teaspoon ground cumin

4-6 tablespoons olive oil

3 garlic cloves, minced (optional)

Chopped parsley for garnish

Directions:

1- Heat olive oil in a large skillet over medium heat. 

2- Add the onions and red pepper.  Cook them until soft and tender.  If using garlic add it here.  

3-Stir in all spices, then add the tomatoes.  Let the tomatoes simmer until the tomato sauce has thickened.  

4- Gently crack the eggs over the tomato sauce and sprinkle a dash of salt and pepper over the eggs.

5- Cover the skillet with a lid or foil, and turn heat to medium low.  Let cook until the eggs are set.

6- Garnish with fresh parsley on top and serve with pita bread. 

Note:  you can adjust the ingredients to suit a one person meal, like the photo.

 

 

Comments are closed.