Tamarinde

Tamarinde

English version at the bottom

Tamr Hindi (Tamarinde, de koning onder de Ramadan drankjes)

Tamr Hindi is een van de meest populaire drankjes tijdens de Ramadan in de meeste Arabische landen. Het wordt gemaakt van tamarinde pasta. Tamarinde is een kleverige, zuur smakende vrucht die in peulen aan de tamarinde boom groeit. In de peulen zitten grote zaden omringt door een kleverige, zurige pasta. De pasta wordt nog scherper van smaak als je de peulen droogt. Tamarinde is een veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken, van chutneys tot desserts. In India wordt wereldwijd de meeste Tamarinde verbouwd. Dat verklaart waarschijnlijk de letterlijke vertaling vanuit het Arabisch: Indiase dadels.

Deze zijn de gedroogte peulen.  Die kunnen niet in drankjes gebruikt worden.

 Dit is de Tamarindepasta.  Dit wordt in drankjes gebruikt.  Zo ziet het er uit in de winkel.

Tamarinde is heel gezond. Het bevat veel vitamine C, het werkt ontstekingsremmend en is een natuurlijk laxeermiddel. Maar de reden voor de populariteit van deze vrucht tijdens de Ramadan is dat het verbluffend dorstlessend is.

 

Tamr Hindi is heel makkelijk om te maken en zeer verfrissend en daarom onmisbaar tijdens de Ramadan avondmaaltijd.

Ingredients

  • 250 gram tamarinde pasta (verkrijgbaar bij de toko of turkse winkels)
  • 8 koppen water
  • 1 kop suiker
  • 1 theelepel rozenwater

Directions

  1. Doe de tamarinde pasta en het water in en pan en breng de inhoud aan de kook. Laat het 1 à 2 minuten koken en haal het dan van de warmtebron.
  2. Laat de pasta tenminste drie uur in de pan rusten, bij voorkeur de hele nacht.
  3. Met een houten lepel spatel je door de pasta. Je kunt hiervoor ook je handen gebruiken. Kneed en breek de pasta zoveel mogelijk.
  4. Voeg de suiker en het rozenwater toe en meng de inhoud goed door elkaar.
  5. Doe de pasta in een vergiet of zeef en vang het vocht op in een kom.
  6. Door water toe te voegen kun je de drank aanlengen. Sommigen houden van een geconcentreerde Tamr Hindi, terwijl anderen het liever verdund drinken.
  7. Zet de drank in de koelkast en serveer het met ijsklontjes.

Je kunt de drank in de koelkast zeker een week bewaren, of je kunt het invriezen.

English version:

Tamr Hindi (Tamarid, the king of Ramadan beverages)

Tamr Hindi is one of the most famous drinks in Ramadan in most Arab countries.  This beverage is made from tamarind paste, which is prepared from tamarind; a sticky sour tasting fruit that grows on bean-like pods on tamarind trees.  Inside the pods are a few large seeds, and a sticky tart pulp, which becomes even tarter and more sour after the pods are dried.  Tamarind is a common ingredient in Indian cooking.  It’s used in various recipes ranging from chutneys to desserts.  India is the world’s largest producer of tamarind today.  It could be that that’s the reason why its name is Arabic literally means Indian dates.  Tamarind has several health benefits.  It is a natural laxative, contains high levels of vitamin c, and has anti-inflammatory properties.  But perhaps its thirst quenching magical powers is the reason why it’s such a popular drink in Ramadan.  Its ease of preparation,  and tangy delightful taste make this drink a must on every Ramadan iftar table.

Ingredients:

250 grams tamarind paste (can be found in Asian, Turkish, and international stores)

8 cups boiling water

1 cups sugar

1 teaspoon rosewater

Preparation:

In a pot place the tamarind paste and the water.

Heat until boiling, boil for one or two minutes, then turn off the heat.  With a wooden spoon break apart the paste as much as possible.

Let sit at least 3 hours, preferably overnight.

With a wooden spoon, or your hands by squeezing break up the paste as much as possible.

Using a colander or a sieve strain the mixture into a large bowl

Add sugar and rosewater and mix well until sugar is dissolved

You can now adjust the thickness of the beverage to your liking.  Some people prefer a concentrated tamarind drink, while others prefer a lighter version.

Keep chilled in the fridge and serve very cold with ice cubes.

This drink keeps very well in the fridge for up to a week, and can also be frozen.

 

 

 

 

One Comment

  1. So glad to have come across your blog… some amazing clicks out there… I love to drink Tamar Hindi when we go to the Syrian pavillion at the Global Village in Dubai. I don’t know why I haven’t tried making it at home, when tamarind is something we use a lot in our cooking! Thank you for the temptation… 🙂